EN
Новини

14.07.2017 

Працівники Держпродспоживслужби здійснили навчальний візит до Швейцарії

У рамках плану діяльності першого компоненту представники групи з оцінки ризиків з 18 по 24 червня перебували в Швейцарії з навчальним візитом, основними цілями якого були:
  • ознайомитися із зацікавленими сторонами, які залучені до ветеринарного сектору в Швейцарії, і зрозуміти їхню роль і обов'язки;
  • ознайомитися із застосуванням процедур оцінки ризику у сфері безпечності харчових продуктів і здоров'я тварин, а також про роль різних зацікавлених сторін, що беруть участь в цих процедурах в Швейцарії;
  • підвищити кваліфікацію та компетентність учасників щодо сучасних методів оцінки ризику, які використовуються, та інших відповідних тем (наприклад, ризик-орієнтоване спостереження);
  • вивчити можливості для перенесення отриманих знань в український контекст.

  • У перший день учасники ознайомилися з діяльністю компанії Айдентітас ЛТД (Identitas AG) – організацією по управлінню даними щодо ідентифікації та переміщення тварин. Мали змогу практично побачити можливості інформаційної системи. Найцікавішим було те, що в країні існує система дотацій для фермера за належне ведення історії переміщення кожної тварини та штрафів за прогалини.

    У Школі сільського, лісового господарства та наук про харчові продукти (HALF) мали змогу ознайомитися з швейцарською системою освіти в сільському господарстві і науках про харчові продукти.

    Протягом другого дня навчальної поїздки відбувся візит до Ветеринарного інституту охорони здоров'я (VPHI), де учасникам було на практичному прикладі продемонстровано як інститут проводить оцінку ризиків та співпрацює з Федеральним офісом з безпечності харчових продуктів і ветеринарії в Швейцарії. Також відбулося ознайомлення з роботою асоціації дрібних сироварів Фромарте (Fromarte), її роль у підвищенні якості молока та забезпечені належних умов його переробки. Крім того учасники були ознайомлені з структурою та організацією роботи офісу з безпечності харчових продуктів і ветеринарії в кантоні Цюріх та безпосередньо поспілкувалися і обмінялися досвідом з інспектором. Під час зустрічі був представлений принцип категоризації підприємств за ступенями ризику в кантоні Цюріх і відповідної періодичності перевірок. Цікаві моменти в дискусії були зосереджені на процедурі проведення інспекції, відкритості оператора ринку до співпраці з інспектором, оскільки вони мають одну спільну мету – це отримання безпечних харчових продуктів.

    День третій розпочався з відвідування племінної асоціації "Swissherdbook", де учасники мали можливість дізнатися про принцип роботи і структуру даної організації, а також зрозуміти роль племінних асоціацій у Швейцарії по поліпшенню якості молока і здоров'я тварин. Дуже цікавим було ознайомлення з діяльністю АТ Suisselab – єдиною аналітичною лабораторією по дослідженнях сирого молока в Швейцарії, яка здійснює дослідження сирого молока від кожної тварини для контролю за здоров’ям тварин та покращення племінної справи, а також в рамках програми моніторингу сирого молока від кожного виробника молока, яке йде на переробку, за трьома обов'язковими показниками: кількість соматичних клітин, бактеріальне обсіменіння та залишки інгібуючих речовин.

    Під час візиту до Федерального офісу з безпечності харчових продуктів і ветеринарії (FSVO-BLV) учасники ознайомилися з роллю, структурою та видами діяльності компетентного органу. Групі було представлено принцип роботи щодо оцінки ризиків на прикладі роботи відділу раннього виявлення захворювань і спостереження за здоров’ям тварин. Представниками організації були представлені реальні приклади систем раннього виявлення та спостереження за здоров’ям тварин на основі ризиків.

    На четвертий день учасникам була продемонстрована робота приватної компанії ТОВ «TSM», а саме бази даних dbmilch.ch – це єдина база даних по якості молока у Швейцарії, до якої результати досліджень вносяться лабораторією АТ Suisselab, а доступ мають виробники молока, молокопереробні підприємства і контролюючий орган. Протягом другої половини дня на базі Ветеринарного інституту охорони здоров’я VPHI) учасники вивчали процес залучення експертів до оцінки ризику та методологію проведення синтезу думок експертів (процес елісітації). На практичних прикладах було представлено одну із можливих технік «Delphi».

    Навчальна поїздка представників групи з оцінки ризиків до Швейцарії завершилась візитом до Офісу з безпечності харчових продуктів і ветеринарії в кантоні Аргау, де керівник відділу контролю первинного виробництва та благополуччя тварин Себастіан Мензель презентував процедуру та частоту проведення інспекції на молочній фермі, переліки питань для перевірки, бази даних для занесення результатів перевірки та управління даними, а також співпрацю між владою кантону і Федеральним офісом з безпечності харчових продуктів і ветеринарії. Далі група разом з інспектором відвідала інноваційну та прогресивну молочну ферму в кантоні Аргау. Особисто власник Хансуелі Муен представив його сімейну ферму, на якій працюють декілька поколінь. Фермер продемонстрував впровадження найкращих практик, а саме молочний робот, робот для роздавання та підгортання кормів, робот-мама для годування телят та інші практики для забезпечення благополуччя тварин. Також цікавим було побачити програму управління фермою та даними результатів дослідження молока.

    За результатами поїздки учасники підготують звіт з пропозиціями, що з побаченого було б корисно впровадити в Україні, а також зазначать можливі перешкоди для впровадження.



    Адреса:
    вул. Малопідвальна, 10, офіс 1, Київ 01001, Україна
    Тел.: +38 044 279 87 12 (13)
    Факс: +38 044 279 88 45