EN
Новини

31.10.2017 

У Харківській області відбувся тренінг для фахівців територіальних органів Держпродспоживслужби

У рамках діяльності другого компоненту швейцарсько-українського проекту з 25 по 27 жовтня 2017 року в Харкові відбувся черговий тренінг для фахівців територіальних органів та головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області. 35 учасників взяли участь у тренінгу. Навчання мало дві мети: підвищення обізнаності щодо важливості застосування найкращих практик для виробництва безпечного молока та застосування сучасного підходу інспектування на усіх етапах молочного ланцюга.

На початку заходу до інспекторів звернулась Оксана Борейко – представник центрального апарату Держпродспоживслужби та наголосила на важливості навчання для інспекторів, оскільки наразі відбуваються зміни в харчовому законодавстві та у вимогах до якості і безпечності молока, тому інспектори мають бути добре підготовлені до роботи в нових умовах та бути справжніми фахівцями з безпечності харчових продуктів. Тренінг розпочався з теоретичної частини, під час якої підготовлені Проектом тренери з Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області передавали знання районним фахівцям щодо найкращих практик для забезпечення належного благополуччя та утримання тварин, годівлі та гігієни доїння, а також щодо вимог законодавства України та Європейського Союзу під час виробництва молока. Експерти та консультанти Проекту презентували теми присвячені змінам в системі контролю за безпечністю харчових продуктів, а саме різниці між традиційною та ризик-орієнтованою системою контролю, новим підходам до інспектування та використання переліків питань (чек-листів) для перевірки об’єктів первинного виробництва молока.

Оскільки концепція тренінгу передбачає обов’язково практичну частину, то вже на наступний день учасники тренінгу прибули на молочно-товарну ферму ТОВ «Дельта» в с. Ракитне Нововодолазького району Харківської області, де учасники тренінгу оцінили впровадження найкращих практик для виробництва молока, а також практично відпрацювали використання розробленого проекту переліку питань для інспектування молочно-товарної ферми.

Третій день тренінгу був присвячений обговоренню результатів практичного візиту на МТФ, ефективності використання найкращих практик та визначення рекомендацій оператору ринку. Також учасники надали рекомендації до проекту переліків питань для перевірки первинного виробництва молока. На завершення тренінгу разом з учасниками обговорили основні виклики, які стоять перед інспекторами для впровадження нових підходів до системи контролю. Ключовим повідомленням від інспекторів було те, що під час переходу від одного законодавства до іншого їм не вистачає знань щодо нормативно-правової бази, тому проведення навчань з практичним підкріпленням знань є дуже важливим для районних фахівців.

Команда Проекту висловлює вдячність начальнику Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області Тетришнику Олександру Валентиновичу та начальнику управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області Ситнікову Валерію Сергійовичу за підтримку в організації тренінгу, а також в.о. начальнику Нововодолазького районного управління Держпродспоживслужби Мітряшову Олексію Володимировичу за допомогу в проведенні практичної частини тренінгу.



Адреса:
вул. Малопідвальна, 10, офіс 1, Київ 01001, Україна
Тел.: +38 044 279 87 12 (13)
Факс: +38 044 279 88 45