EN
Новини

08.12.2017 

Відбулося третє засідання Наглядової ради швейцарсько-українського проекту з безпечності молока

7 грудня 2017 року відбулося засідання Наглядової ради швейцарсько-українського проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні» за участю Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгера Тауша, директора департаменту продовольства Мінагрополітики Миколи Мороза, директора САФОЗО Манон Шуперс, представників галузевих асоціацій.

Під час Наглядової ради Манон Шуперс презентувала звіт за попередній рік та робочий план на наступний. Усіма членами Наглядової ради було зазначено, що за минулий рік Проект досягнув значного прогресу у перегляді нормативно-правових документів, закінчив розробку пропозицій до державної програми контролю сирого молока, завершує розробку технічної специфікації молочного модуля для управління показниками якості і безпечності молока, розроблено і протестовано чек-листи для інспектування на фермі і пункті збору молока.

Крім того, за цей час відбулося ряд тренінгів для інспекторів Держпродспоживслужби щодо застосування найкращих практик в молочному скотарстві та нових підходів до інспектування на регіональному рівні у пілотних областях; для виробників молока, працівників пунктів закупівлі молока та перевізників щодо найкращих практик виробництва безпечного та якісного молока і забезпечення холодового ланцюга. Проект ініціював проведення 3-х круглих столів за участі молокопереробних підприємств, виробників молока і представників державних органів влади для обговорення важливої теми залишків інгібіторів у молоці та ідентифікації рішень для покращення ситуації. Протягом останнього звітного року пройшло дві успішні міжнародні конференції, які об’єднали фахівців молочної галузі для обговорення найважливіших питань у сфері забезпечення якості і безпечності молока в Україні. Було організовано дві навчальні поїздки в Швейцарію для представників 10 молокопереробних підприємств-партнерів і групи з оцінки ризиків. Проект активно співпрацює з усіма галузевими асоціаціями, за ініціативи яких організував семінар, присвячений досвіду швейцарських молочних асоціацій у сфері безпечного молока та економічному впливу молока низької якості на переробку.

За словами Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, за останній рік співробітництво між Службою та Проектом дає позитивні результати. Він відзначив продуктивність у розробці інструментів для інспектування, проведенні практичних тренінгів для інспекторів та молокопереробних підприємств, а також проведенні навчальної програми для працівників Держпродспоживслужби з англійської мови. «Практично весь запланований обсяг роботи виконаний на високому рівні, і ми бачимо з більшості питань, які стояли на порядку денному, серйозний прогрес», – наголосив Володимир Лапа.

Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш зазначив, що Проект досягає конкретних і практичних результатів і разом з партнерами робить значний внесок у зміну системи безпечності харчових продуктів на ризик-орієнтовану.

Директор департаменту продовольства Мінагрополітики Микола Мороз відзначив, що Проект і Мінагрополітики співпрацює у двох напрямках: розробка нормативно-правових актів і надання консультацій, допомоги й інформаційної підтримки. Представники галузевих асоціацій додали, що беруть активну участь у заходах Проекту і поширюють матеріали й інформацію серед своїх членів.

Володимир Лапа від імені Держпродспоживслужби подякував САФОЗО, Посольству Швейцарської Конфедерації в Україні, Швейцарському бюро співробітництва та спеціалістам Держпродспоживслужби за проведену роботу та співпрацю.





















Адреса:
вул. Малопідвальна, 10, офіс 1, Київ 01001, Україна
Тел.: +38 044 279 87 12 (13)
Факс: +38 044 279 88 45