EN
Новини

29.05.2018 

Інспектори Держпродспоживслужби ознайомилися зі швейцарською системою державного контролю

З 21 по 26 травня 2018 року у рамках швейцарсько-українського проекту з безпечності молока інспектори центрального апарату та Головних управлінь Держпродспоживслужби з пілотних областей Проекту перебували в Швейцарії з навчальним візитом.

Навчальна поїздка допомогла українським інспекторам більше дізнатися про підходи до системи контролю за безпечністю харчових продуктів та здоров’ям тварин у Швейцарії, зокрема про:
- процедури перевірки (інспектування) вздовж молочного ланцюга;
- ризик-орієнтоване інспектування та процеси категоризації операторів ринку (зокрема молочних ферм) відповідно до ступеню ризику;
- інструменти (переліки питань та інші) для впровадження системи ризик-орієнтованого контролю у Швейцарії.
Перший день навчального візиту інспекторів до Швейцарії розпочався з вітального слова від керівництва Проекту Манон Шуперс і Сабін Рейст та ознайомлення учасників з країною, особливостями молочного виробництва.

Під час відвідування офісу контролю харчової промисловості кантону Берн директор Паул Бос представив його структуру та основні завдання, а головний інспектор Філіпп Єнцер розповів про інспектування молокопереробних підприємств. Цікаві моменти в дискусії були зосереджені на процедурі проведення інспекції, демонстрації електронної системи для інспекторів та затвердження звітів за результатами інспектування.

Того ж дня делегація відвідала Федеральний офіс з безпечності харчових продуктів (BLV), де керівники відповідних структурних підрозділів презентували швейцарське законодавство стосовно благополуччя тварин при первинному виробництві, навчання фахівців виконавчих органів контролю безпечності харчових продуктів та ветеринарії, а також системи управління даними на кожному з етапів виробництва харчових продуктів у Швейцарії. Учасники відмітили те, наскільки благополуччя тварин має велике значення в швейцарському суспільстві і те, що фермери мотивовані дотримуватися високих стандартів благополуччя через урядові заохочення (дотації).
Протягом другого дня навчального візиту до Швейцарії інспектори у Ветеринарному офісі кантону Берн ознайомилися з практичним використанням систем управління даними по ідентифікації та переміщенню тварин (TVD), контролю на первинному виробництві (Acontrol) та базою даних по сирому молоку (DB Milch) для належної та ефективної підготовки до інспектування. У другій половині дня учасники мали змогу взяти участь у реальному інспектуванні молочної ферми з офіційним інспектором ветеринарної служби кантону Берн. Інспектор керувався чек-листом з переліком підконтрольних пунктів щодо дотримання гігієнічних вимог у первинному виробництві тваринницької продукції, зокрема доїння, годівлі, використання ветеринарних препаратів, благополуччя та переміщення тварин. Українські інспектори відмітили, що інспекція не мала на меті покарати виробника молока за недотримання вимог, а допомогти виявити і вирішити проблему задля підвищення безпечності молока і здоров’я тварин.

Третій день навчального візиту пройшов не менш пізнавально. Інспектори мали змогу відвідати виробника одного з найбільш популярних видів сиру Le Gruyere. Власник сімейної сироварні був дуже відкритим, продемонстрував впроваджену систему самоконтролю, включаючи документацію, процедуру інспектування офіційним інспектором по безпечності харчових продуктів та технологію виготовлення сиру. Особливо цікаво, що робот для обробки і перевертання сиру має власне ім'я Йозі і вважається членом родини. Власник також поділився економічними аспектами щодо формування вартості на всіх етапах виробництва для внутрішнього ринку та для експорту.

Завершився навчальний візит інспекторів до Швейцарії відвідуванням виробника традиційного альпійського сиру із сирого молока від корів, що випасаються на альпійських луках. Власник сироварні продемонстрував умови утримання тварин, заходи по здоров’ю тварин та гігієні доїння, ефективність яких була підтверджена результатами досліджень на показники кількості соматичних клітин – останнє середнє геометричне 40 000 (в мл) і загальної бактеріальної забрудненості – 5 000 (в мл). Учасники відмітили, яка велика увага приділяється благополуччю тварин: тварини мають постійний доступ до пасовища, достатню кількість якісних кормів, води та чисті приміщення. Ще більша увага приділяється чистоті доїльного обладнання та гігієні доїння. А найцінніше те, що фермер дуже обізнаний із загрозою, яку спричиняють антибіотики для здоров’я людини, тому він надає перевагу лікуванню корів гомеопатичним засобами, а не антибіотикам. Також власник сироварні продемонстрував інспекторам умови та технологію виробництва різних видів Альпійського сиру з сирого молока і ознайомив з тим, як його перевіряють інспектори по благополуччю тварин та по безпечності харчових продуктів, на яких аспектах акцентують увагу.

Кілька основних висновків учасників щодо системи контролю у Швейцарії:
- оператори ринку та інспектори мають однакову мету – безпечність харчових продуктів!
- система контролю є ризик-орієнтовною, а інспектор під час інспекції вказує на невідповідність, яка дійсно становить ризик для здоров'я тварин або виробництва безпечного продукту;
- розроблено нормативні документи та роз’яснення для уніфікованого підходу при здійсненні державного ветеринарного контролю або контролю за безпечністю харчових продуктів;
- інспектори розділені по сферах діяльності, такі як контроль первинного виробництва або контроль виробництва харчувих продуктів, а також на контроль за виробництвом молока чи м'яса тощо, тому інспектори дійсно є експертами у своїх сферах;
- належна система підготовки інспекторів та систематичний аудит їхньої роботи;
- дуже цінним є той факт, що у Швейцарії функціонує всеохоплююча система електронного керування даними у всій сфері контролю за безпечністю харчових продуктів (від ферми до столу);
- інспектори використовують електронну систему керування даними під час своєї роботи, що дає змогу підготуватись до перевірки та мінімізувати тривалість самої інспекції;
- дуже важливо і цінно, що Швейцарія запровадила всеохоплюючу програму моніторингу сирого молока від кожного виробника, яке йде на переробку, за трьома обов'язковими показниками: кількість соматичних клітин, бактеріальне обсіменіння та залишки інгібіторів. Результати цього контролю доступні як фермерові, так і інспектору. Зважаючи на тенденцію зміни показників загального бактеріального забруднення та кількості соматичних клітин, інспектор розуміє, на які аспекти він повинен зосередитись під час інспекції.

За результатами поїздки учасники підготують звіт з пропозиціями, що з побаченого було б корисно впровадити в Україні, який буде передано до органів державної влади, задіяних у системі контролю за безпечністю харчових продуктів та здоров’ям тварин, з тим, щоб користуючись кращими міжнародними практиками в цій сфері, визначити подальші кроки, необхідні для підвищення ефективності системи контролю.



Адреса:
вул. Малопідвальна, 10, офіс 1, Київ 01001, Україна
Тел.: +38 044 279 87 12 (13)
Факс: +38 044 279 88 45