EN
Новини

03.08.2018 

Тренінг для середніх виробників молока у Миколаївській області

Молокопереробні підприємства-партнери Проекту з безпечності молока у Миколаївській області ТДВ «Баштанський сирзавод» та ПАТ «Первомайський МКК» зібрали своїх постачальників молока у Миколаєві 1-2 серпня для участі у тренінгу щодо кращих практик виробництва молока.

Привітав учасників керівник Проекту Ігор Кравченко та заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич, який у своєму виступі зауважив, що технічна допомога Україні від Швейцарської Конфедерації націлена на ті сфери, де «складно працювати». Так, мета Проекту з безпечності молока полягає у підтримці створення та впровадження в Україні сучасної системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у молочному ланцюгу створення додаткової вартості.

З підходами до здійснення офіційного та приватного контролю за виробництвом сирого молока в Швейцарії ознайомила учасників координатор Проекту Сабін Рейст.

Про те, як відбуватиметься контроль за введенням в обіг сирого молока в пілотних областях (Вінницька, Миколаївська, Полтавська, Харківська) у рамках Програми контролю сирого молока, що розробляється Проектом, розповіла координатор компоненту «Залучення приватного сектору до системи контролю безпечності продуктів харчування» Ірина Висоцька. Так, в рамках Проекту завершується закупівля обладнання для Миколаївської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, що дозволить здійснювати дослідження сирого молока відповідно до міжнародних стандартів, зокрема на основні критерії: кількість соматичних клітин (КСК), загальне бактеріальне обсіменіння (ЗБО), точка замерзання й відсутність інгібіторів. Проект розробляє ІТ-систему «Молочний Модуль» для автоматичного збору результатів досліджень, підрахунку середнього геометричного значення для ЗБО та КСК та у разі виявлення невідповідностей по критеріям повідомлятиме як виробника, так і компетентний орган, як і передбачено ст. 40 Закону України №2042-VIII від 18.05.2017. Також цією статею передбачено, що державному контролю підлягають господарства, де утримуються тварини, з метою перевірки дотримання операторами ринку гігієнічних вимог, встановлених законодавством про харчові продукти. Спеціальні гігієнічні вимоги на разі не є чинними і містяться в проекті Наказу Мінагрополітики щодо вимог до контролю операторів ринку щодо гігієни молока та молочних продуктів при їх виробництві та введенні в обіг (проект Наказу розроблений Проектом з безпечності молока). Окрім цього проект Наказу містить критерії придатності сирого молока для введення в обіг та мінімальну періодичність їх контролю оператором, як того вже вимагає чинне законодавство.

З чинними вимогами законодавства у сфері ветеринарної медицини (Наказ Мінагрополітики №130 від 07.03.2018) та загальні вимоги до операторів ринку, які здійснюють первинне виробництво (Наказ Мінагрополітики №42 від 06.02.2017) учасників тренінгу ознайомив начальник відділу державного контролю Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Гецнар Іван Миколайович.

Як здійснюється приватний контроль виробників молока в Україні? Про перевірку постачальників молока і чому це важливо для молокопереробного підприємства у своїх виступах пояснювали Мазур Галина Володимирівна, заступник генерального директора по сировині ПАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат» та Шурдук Павло Володимирович, менеджер з закупівлі сировини ТДВ «Баштанський сирзавод».

У другій половині теоретичного дня представники середніх господарств, а також залучені до навчань районні державні інспектори, мали змогу ознайомитися з кращими практиками виробництва молока, що презентували залучені консультанти Проекту Тарас Байдюк та Валерій Лотоцький, в контексті благополуччя тварин та здоров’я вимені, контроль залишків антибіотиків на фермі, а також гігієни доїння, охолодження та зберігання молока.

Практична частина тренінгу відбулася на молочно-товарній фермі державного підприємства «Дослідного господарства «Асканійське» (с. Тавричанка, Каховський район, Херсонська область).

Директор ДПДГ «Асканійське» Найдьонов Віктор Григорович привітав учасників та окреслив основні здобутки державного підприємства і, що важливо, результати проектів соціальної відповідальності в районі.

Практичне навчання з використанням чек-листів розпочалося з інспектування: Гецнар Іван Миколайович зосередив увагу виробників молока та державних інспекторів на основних питаннях для цілей державного контролю. Далі учасники розділилися на дві групи під наставництвом тренерів Проекту та у супроводі фахівців ДПДГ «Асканійське» з подальшою ротацією груп. Таким чином кожен учасник прослідкував шлях бактеріального забруднення молока та почув рекомендації Тараса Байдюка щодо покращення виробничих процесів на фермі задля досягнення низьких рівнів ЗБО. У той же час Валерій Лотоцький в режимі рекомендацій надавав відповіді на питання як оптимізувати програму контролю маститів на фермі та забезпечити комфорт утримання задля благополуччя тварин та здорового вимені зокрема.

Команда Проекту висловлює вдячність керівництву та фахівцям ДПДГ «Асканійське» за надану можливість ознайомитися на базі МТФ з кращими практиками виробництва молока та бажання ділитися своїм досвідом.



Адреса:
вул. Малопідвальна, 10, офіс 1, Київ 01001, Україна
Тел.: +38 044 279 87 12 (13)
Факс: +38 044 279 88 45