EN
Новини

13.08.2018 

Тренінг для фахівців Держпродспоживслужби відбувся у Харківській області

7-10 серпня 2018 року швейцарсько-український проект з безпечності молока провів тренінг для інспекторів Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області для підвищення обізнаності щодо важливості застосування «найкращих практик» для виробництва безпечних молочних продуктів та щодо застосування сучасного підходу інспектування на всіх етапах молочного ланцюга. 20 державних інспекторів Головного управління взяли участь у тренінгу.

Учасники під час навчання оновили знання щодо аспектів використання найкращих практик, які використовуються для виробництва безпечного молока та підвищили обізнаність щодо змін в системі контролю за безпечністю харчових продуктів. Також фахівці Держпродспоживслужби практично на молочно-товарній фермі й молокопереробному заводі відпрацювали отримані теоретичні знання.

Теоретична частина тренінгу була присвячена темам щодо програми управління здоров’ям стада та програми контролю маститів, правильного зберігання і використання ветеринарних препаратів, антимікробної резистентності, покращення виробничих процесів на фермі задля досягнення низьких рівнів загальної бактеріальної забрудненості; ідентифікації тварин, впровадження заходів біологічної безпеки на фермах. Також тренери і консультанти Проекту розповіли учасникам про зміни в системі державного контролю, про нові підходи і переліки питань для інспектування та про принципи простежуваності при виробництві молочних продуктів.

Наступного дня група відвідала молокопереробне підприємство ПрАТ «Куп’янський молочноконсервних комбінат», де на практиці спеціалісти Держпродспоживслужби відпрацювали використання переліків питань для інспектування молокопереробного підприємства та оцінили систему простежуваності. Наступний етап тренінгу передбачав відвідування молочно-товарної ферми СТОВ «Мрія» з метою оцінки постачальника молока на ПрАТ «Куп’янський молочноконсервних комбінат».

Під час третього дня навчання учасники обговорили результати інспектування молокопереробного підприємства та постачальника молока, практично відпрацювали оцінку системи простежування, а під час останнього дня тренінгу підготовлений Проектом тренер з Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Ситніков Валерій, який брав участь у навчальній поїздці до Швейцарії, презентував фахівцям територіальних управлінь і відділів особливості системи ризик-орієнтованого контролю та інспектування молочних ферм та молокопереробних підприємств у Швейцарії. Координатор 1-го і 2-го компоненту Вікторія Лець розповіла про те, навіщо потрібен і як відбуватиметься контроль за введенням в обіг сирого молока в пілотних областях (Вінницька, Миколаївська, Полтавська, Харківська) у рамках Програми контролю сирого молока, що розробляється Проектом спільно з стейкхолдерами та Держпродспоживслужбою.

За результатами участі у тренінгу державні інспектори отримали відповідні сертифікати.

Команда Проекту висловлює вдячність Генеральному директору ПрАТ «Куп’янський молочноконсервний комбінат» Радченку Олександру Олександровичу і керівництву СТОВ «Мрія» Головку Анатолію Миколайовичу та Головко Галині Степанівні за можливість на практиці провести навчальне інспектування для державних інспекторів Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

Наступні подібні тренінги найближчим часом відбудуться в інших пілотних областях Проекту: Полтавській, Миколаївській, Вінницькій областях.



Адреса:
вул. Малопідвальна, 10, офіс 1, Київ 01001, Україна
Тел.: +38 044 279 87 12 (13)
Факс: +38 044 279 88 45