EN
Новини

05.10.2018 

Кожен має відповідати за діяльність на своїй ділянці молочного ланцюга

3 – 4 жовтня 2018 року відбулася третя річна міжнародна конференція швейцарсько-українського проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні». У заході взяло участь близько 170 осіб: представників Мінагрополітики України, центрального апарату та обласних управлінь Держпродспоживслужби, дослідних та навчальних установ, професійних галузевих організацій, виробники і переробники молока, міжнародних організацій та проектів міжнародної технічної допомоги. З привітальним словом до учасників конференції звернулися голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш та координатор Проекту з безпечності молока Сабіна Рейст.

Головною метою конференції є підвищення обізнаності зацікавлених сторін, які залучені до молочної галузі, про систему контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків і важливості використання найкращих практик для виробництва безпечних молочних продуктів.

Володимир Лапа зазначив, що діяльність Проекту дуже важлива у напрямках напрацювання нормативно-правової бази, проведення тренінгів для державних службовців центрального і регіонального рівнів та представників бізнесу. Також важливим компонентом роботи проекту є оснащення лабораторій обладнанням і створення комунікаційної платформи для різних стейкхолдерів.

«Кількість учасників конференції кожного року збільшується, це свідчить про актуальність теми заходу і збільшення зацікавленості аудиторії. Проект має ефективну співпрацю з Держпродспоживслужбою і Мінагрополітики і досягнув позитивних результатів, проте нам і далі потрібно рухатися вперед, тому було вирішено продовжити діяльність Проекту до квітня 2019 року», – зазначив Хольгер Тауш.

Микола Мороз у вітальному слові підкреслив продуктивну співпрацю Проекту і Міністерства, особливо над розробкою Наказу «Про затвердження вимог до безпечності та якості молока і молочних продуків».

Сабіна Рейст додала, що Проект протягом 3 років досягнув багатьох результатів: здійснено близько 50 місій міжнародних експертів в Україну, проведено 1500 людино-днів тренінгів, розроблено і розповсюджено низку інформаційних матеріалів, проведено 3 круглі столи по залишкам антибіотиків у молоці, 2 круглі столи по програмі контролю сирого молока. Проект здійснює допомогу у встановлені сектору з оцінки ризиків Держпродспоживслужби, підготував уроки для 2-ох модулів електронного навчання і розробляє інформаційну систему «Молочний модуль».

«Тема конференції зацікавила широке коло осіб, тому, сподіваюся, що такі події стануть регулярними в Україні. Під час конференції буде представлений досвід Швейцарії у сфері ідентифікації тварин і Польщі у покращенні показників якості і безпечності молока. Також представники компетентного органу, Міністерства сільського господарства і галузевих асоціацій Молдови беруть участь у конференції цього року», – зазначив Міжнародний експерт Проекту з безпечності молока Марко Де Нарді.

Конференція складалася з 4 сесій, які були присвячені питанням нормативно-правового регулювання, ризик-орієнтованій системі контролю за безпечністю харчових продуктів, залученню приватного сектору до системи контролю за безпечністю харчових продуктів, а також контролю залишків ветеринарних препаратів у молоці.

Генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Микола Мороз повідомив, що проект наказу Мінагрополітики «Про затвердження вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» оприлюднений для громадського обговорення на офіційному веб-сайті і розісланий до відповідних ЦОВВ. «Прийняття наказу дозволить встановити єдині, адаптовані до норм ЄС вимоги щодо безпечності, якості та гігієни при виробництві та введенні в обіг молока, молозива і молочних продуктів», – зазначив Микола Мороз.

Неодноразово спікери конференції наголошували, що концепція реформування системи контролю безпечності харчових продуктів базується на розумінні виробниками своєї відповідальності за безпечність виробленої продукції. Зокрема, відповідно до статті 40 Закону України №2042 (Про державний контроль) державний контроль сирого молока, окрім контролю компетентним органом виконання гігієнічних вимог виробниками молока, також передбачатиме контроль стану впровадження оператором ринку процедури періодичної перевірки сирого молока для визначення рівня загального бактеріального обсіменіння і кількості соматичних клітин.

Під час другого дня сесії представники молокопереробних підприємств розповіли про співпрацю зі своїми постачальниками задля покращення якості і безпечності молока, а також про особливості проведення оцінки й аудиту виробників молока. Зі свого боку виробники молока презентували свій досвід, найкращі практики виробництва якісного і безпечного молока та виклики, з якими зіштовхуються малі, середні та великі товаровиробники.

Завершилася конференція темою, присвяченою контролю залишків антибіотиків у молоці. Доповідачі підкреслювали, що застосування антибіотиків має бути розумним і доцільним. Масове і бездумне використання антибіотиків під час лікування тварин веде до появи залишків ветеринарних препаратів у молоці і до виникнення антимікробної резистентності.

Наскрізним лейтмотивом конференції стало переконання, що кожен учасник молочного ланцюга (виробник, пункт збору молока, перевізник, переробник молока, лабораторія і компетентний орган) має відповідати за якість і безпечність на своїй ланці і виконувати свою роботу професійно.


















Адреса:
вул. Малопідвальна, 10, офіс 1, Київ 01001, Україна
Тел.: +38 044 279 87 12 (13)
Факс: +38 044 279 88 45