EN
Новини

01.03.2019 

Контроль якості та безпечності сирого молока: досвід України і Швейцарії

26 лютого 2019 року відбувся семінар з підвищення обізнаності на тему: “Контроль якості та безпечності сирого молока: рамкові умови для забезпечення простежуваності та прозорості”. Захід відвідали близько 20-ти молокопереробних підприємств України, голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Мінагрополітики Микола Мороз та інші фахівці державних профільних структур. До зустрічі також були залучені експерти зі Швейцарії: Сара Роббіані, директор з управління якістю «Mooh Genossenschaft», і Ізабель Лечнер, міжнародний провідний експерт, САФОЗО.

У вступному слові Володимир Лапа відмітив, що Проект з безпечності молока розробив концепцію реалізації Пілотного проекту із запровадження програми контролю сирого молока у Вінницькій, Миколаївській, Полтавській та Харківській областях, яка після тестування буде впроваджена вже на національному рівні. Пілотний проект разом з програмним додатком «Молочний модуль» буде сприяти покращенню якості і безпечності сирого молока.

Керівник Проекту з безпечності молока Ігор Кравченко відмітив, що у найближчий час планується ряд поїздок в пілотні області, зустрічі з представниками державних органів влади, лабораторій, виробників і переробників для представлення концепції впровадження пілотної програми контролю сирого молока.

Микола Мороз представив основні положення проекту Наказу про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів, який у найближчому майбутньому має набути чинності.

Заступник директора Департаменту аграрної політики та сільського господарства Мінагрополітики України Олена Альшанова зазначила, що усі учасники молочного ринку (виробники, переробники, споживачі) зацікавлені у якісній молочній сировині, а держава має контролювати безпечність харчової продукції. Також Олена Альшанова представила програму підтримки тваринництва Мінагрополітики.

Сарра Робіані представила систему контролю якості та безпечності сирого молока у Швейцарії, яка в значній мірі базується на делегуванні функцій регулювання галузевим асоціаціям. Союзи виробників молока та асоціації переробників молока об’єднані в парасолькову організацію, що серед іншого опікується питаннями організації програми контролю якості та безпечності молока, договірних відносин та ціноутворення.

Ізабель Лечнер у своєму виступі зупинилась на нормативному регулюванні єдиних підходів до контролю сирого молока, що вводиться в обіг в Швейцарії.

Обидва швейцарський експерта, підсумовуючи свої виступи, зауважили на важливості якісного відбору зразків у господарствах з виробництва молока чи на пунктах заготівлі молока та їх належного транспортування до лабораторії.

Про концепцію пілотного проекту із запровадження програми контролю сирого молока у Вінницькій, Миколаївській, Полтавській та Харківській областях, а також аналіз результатів дослідження у програмному додатку «Молочний Модуль» розповіла координатор 3компоненту Проекту з безпечності молока Ірина Висоцька.

Наприкінці семінару учасники обговорили питання простежуваності (здатність швидко ідентифікувати свого постачальника) і прозорості (нотифікація компетентного органу про невідповідність) програми контролю сирого молока в Україні. Усі дійшли до спільного висновку, що головне для молочного ринку – це рівні правила гри для усіх операторів.



Адреса:
вул. Малопідвальна, 10, офіс 1, Київ 01001, Україна
Тел.: +38 044 279 87 12 (13)
Факс: +38 044 279 88 45