EN
Новини

24.04.2019 

Тренінг для середніх виробників молока у Полтавській області

22-23 квітня 2019 року у Полтавській області відбувся завершальний тренінг для середніх господарств з серії навчань щодо забезпечення простежуваності та зменшення застосування антибіотиків у виробництві молока.

Безпечність сирого молока має підтверджуватися способами, що еквівалентні європейським. Таким чином українські виробники молока як оператори ринку також мають дотримуватися ключових обов’язків, що встановлені новим харчовим законодавством: простежуваність та прозорість. На цих принципах базується Концепція пілотного проекту «Програма контролю сирого молока», в рамках впровадження якого розроблений програмний додаток «Молочний модуль» (детальніше ознайомитися за посиланням).

Так, саме за реєстраційним номером, що присвоюється після державної реєстрації потужностей господарствам з виробництва молока та видачі експлуатаційного дозволу пунктам закупівлі молока, здійснюється реєстрація операторів ринку в програмному додатку. Зареєстровані у Молочному Модулі оператори ринку, що дотримуються мінімальної періодичності досліджень сирого молока, є «прозорими», адже результати досліджень доступні компетентному органу, а, отже, відбуватиметься повідомлення про невідповідності (автоматичний підрахунок середнього геометричного значення для рівня бактеріального забруднення та кількості соматичних клітин).

Більше про простежуваність учасникам тренінгу розповів залучений консультант Ігор Присяжнюк. На прикладі північноамериканських ферм говорили також про НАССР, як систему аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, зокрема, у виробництві та зберіганні сирого молока.

Про можливості зменшення використання антибіотиків на господарствах з виробництва молока на завершення першого теоретичного дня виступив Валерій Лотоцький. У своїх презентаціях залучений тренер зупинився на чотирьох найпоширеніших проблемах, для вирішення яких найчастіше застосовуються антимікробні препарати, а саме:
- Мастит;
- Метрит;
- Травматизм;
- Хвороби молодняку.

Розглянувши кожен з зазначених випадків, учасники не лише зрозуміли як завбачити, уникнути або зменшити потреби в лікуванні, а й по-інакшому поглянули на питання забезпечення благополуччя тварин.

Другого дня тренінгу відбулися практичні навчання на потужностях «АФ ім. ДОВЖЕНКА», с. Тищенки Шишацького району Полтавської області. На прикладі одного виробничого підрозділу, що входить до структури агропромхолдингу «Астарта-Київ», тренери Проекту з безпечності молока спільно з фахівцями господарства працювали з учасниками тренінгу у двох групах: перша – простежуваність на фермі та які процедури її забезпечують; друга - належне утримання задля благополуччя та здоров’я тварин.

Команда Проекту з безпечності молока висловлює вдячність керівництву напряму тваринництва агропромхолдингу «Астарта-Київ», залученим фахівцям виробничого підрозділу «АФ ім. ДОВЖЕНКА» у селі Тищенки за відкритість та якісний обмін досвідом кращих практик виробництва молока.



Адреса:
вул. Малопідвальна, 10, офіс 1, Київ 01001, Україна
Тел.: +38 044 279 87 12 (13)
Факс: +38 044 279 88 45