EN
Новини

12.07.2019 

Набув чинності наказ Мінагрополітики від 12.03.2019 № 118 "Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів"

Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12.03.2019 № 118 "Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів" сьогодні набирає чинності (публікація у виданні «Офіційний вісник України» за 12.07.2019 р. №52).

Передбачені цими Вимогами критерії для молока, що використовується для виробництва молочних продуктів (безпосередньо перед переробкою), є абсолютними значеннями, тоді як для сирого молока в місці первинного виробництва та/або зберігання вони обраховуються як змінна середня геометрична величина. Вміст мікроорганізмів у сирому молоці, яке використовується для виробництва молочних продуктів (безпосередньо перед переробкою), може бути втричі вищим за аналогічний критерій у сирому молоці від корів.

Звертаємо увагу операторів ринку молока та молочних продуктів, що здійснюють експорт або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту на те, що вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів, затверджені цим наказом, застосовуються з дня набрання чинності цим наказом.

До всіх інших операторів ринку молока та молочних продуктів вимоги пункту 2 розділу II Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів, затверджених цим наказом, застосовуються з 01 січня 2022 року з урахуванням термінів та допустимих рівнів критеріїв, а саме:
- кількості мікроорганізмів не більше ніж 500 тис. КУО/мл і кількості соматичних клітин не більше ніж 500 тис./мл з 01 січня 2020 року;
- кількості мікроорганізмів не більше ніж 300 тис. КУО/мл і кількості соматичних клітин не більше ніж 400 тис./мл з 01 січня 2021 року.

Критерії для сирого молока безпосередньо перед переробкою, передбачені пунктом 1 розділу IX Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів застосовуються до всіх інших операторів ринку молока та молочних продуктів з 01 січня 2022 року з урахуванням термінів та допустимих рівнів, а саме:
- кількості мікроорганізмів не більше ніж 1500 тис. КУО/мл з 01 січня 2020 року;
- кількості мікроорганізмів не більше ніж 900 тис. КУО/мл з 01 січня 2021 року.

Ці Вимоги не лише встановлюють критерії до сирого молока, які обумовлюють його придатність для введення в обіг, а й запроваджують належну практику виробництва, переробки та введення в обіг молока та молочних продуктів.

Сумлінне дотримання викладених у наказі спеціальних гігієнічних правил та загальних гігієнічних вимог з основного харчового закону є запорукою безпечності молока та молочних продуктів.





Адреса:
вул. Малопідвальна, 10, офіс 1, Київ 01001, Україна
Тел.: +38 044 279 87 12 (13)
Факс: +38 044 279 88 45